Dezynfekcja powietrza - Produkty, instalacje i rozwiązania systemowe
Technologia oczyszczania
Drobny pył, ozon i lotne węglowodory (LZO) szkodzą naszemu zdrowiu. Wirusy, bakterie i alergeny są bardzo niebezpieczne. Aby uzyskać higienicznie doskonałe powietrze w pomieszczeniu, wymagana jest jednostka wentylacyjna ze względu na niższe współczynniki wymiany powietrza, które są uzasadnione energetycznie. Urządzenie wentylacyjne gwarantuje zdrowe i zauważalnie przyjemne środowisko życia bez irytujących zapachów, hałasów i przeciągów.
CZYSTE POWIETRZE - WAŻNY ASPEKT W BEZPIECZNYM ŻYCIU CODZIENNYM
Średnio ludzie w Europie spędzają 90 procent swojego czasu w domu. Według informacji Federalnej Agencji Ochrony Środowiska ludzie wdychają średnio od 10 do 20 m³ powietrza dziennie, w zależności od ich wieku i aktywności, co odpowiada masie od 12 do 24 kg powietrza. To o wiele więcej niż dana osoba konsumuje poprzez żywność (żywność i wodę pitną).
Jakość powietrza w pomieszczeniu jest tym bardziej ważna dla dobrego samopoczucia ludzi.
POWIETRZE W POMIESZCZENIU Z NIEZDROWYMI „SKUTKAMI UBOCZNYMI”
Niestety zanieczyszczenia, które często występują w pomieszczeniach zamkniętych tj. rozpuszczalniki (farby, lakiery, powłoki z tworzyw sztucznych, środki czyszczące), formaldehyd (dywany, środki dezynfekujące, płyta wiórowa), plastyfikatory (pokrycia podłogowe, uszczelki, zasłony prysznicowe), alergeny (jaja i odchody z roztoczy, pyłków), zarazki (bakterie, zarodniki pleśni i wirusy), kurz domowy i drobny.
W biurze drukarki laserowe i kopiarki są czasem źródłem bardzo drobnego pyłu.
W GABINECIE I W BIURZE - BEZ WIRUSÓW I BAKTERI, CZYSTE POWIETRZE DLA PRACOWNIKÓW, KLIENTÓW I PACJENTÓW
W poczekalni i pokoju zabiegowym urządzenia Oxytec sterylizują powietrze z wirusów, bakterii, zarodników i alergenów. W obszarze personelu zmniejszają zanieczyszczenie powietrza, a tym samym ryzyko infekcji. Po posiłku urządzenia oczyszczają powietrze niechcianych zapachów jedzenia.
W DOMU - ODDYCHAJ, RELAKSUJ SIĘ, WYPOCZYWAJ, MIEJ ZDROWY SEN
- Oczyszczacze powietrza niezawodnie usuwają pyłki, zarodniki, kurz domowy i drobny, które mogą być źródłem alergii i astmy.
- Drobny pył jest skutecznie odfiltrowywany z powietrza.
- W domu, oczyszczacze powietrza w pomieszczeniu neutralizują toksyczne opary z mebli, tekstyliów domowych i farb (LZO). W okresie zimowym niszczą wirusy i filtrują bakterie z powietrza, zapewniając zdrowy sen.
Hotelarstwo - wolne od zarazków i zapachów
Domy prywatne - domy niskoenergetyczne - wolne od pleśni, zarazków i alergenów
SZPITALE -" REDUKCJA MRSA" (Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus)
Gabinety lekarskie / dentystyczne - powietrze w pomieszczeniu / powierzchnie wolne od zarazków
Sklepy spożywcze, Supermarkety
Przetwórstwo mięsne
Piekarnia - eliminacja zarazków i pleśni, bezwonna produkcja
Przemysł spożywczy - dezynfekcja
Przemysł spożywczy - oczyszczanie powietrza wylotowego
Przemysł farmaceutyczny i chemiczny (rozpuszczalniki), Przemysł tekstylny
Zakłady utylizacji / oczyszczalnie ścieków /Instalacje suszenia osadów ściekowych
Stalownie / odlewnie / przemysł motoryzacyjny
Ciężarówka / spedycja / kontener - wolne od zarazków i bezwonne
Foodtruck, mobilne systemy gastronomiczne
Produkcja żywności - dezynfekcja
Żaden obszar produkcji żywności nie jest tak wrażliwy jak przetwarzanie mięsa i produktów rybnych. Usuwanie zanieczyszczeń organicznych, zarazków i zapachów jest warunkiem wysokiej jakości i zgodności z wymogami prawnymi, od produkcji, ekstrakcji i przetwarzania po rafinację.
W rolnictwie przemysłowym, gdzie infekcje są stałym zagrożeniem ważna jest niezbędna dezynfekcja powietrza nawiewanego i przyjazna dla środowiska dezynfekcja powierzchni. Aby uniknąć zarazków i nieprzyjemnych zapachów w otoczeniu, należy również oczyścić powietrze wywiewane.
Dla wszystkich produktów, nie tylko tych, które są surowe, po dostarczeniu walka skierowana jest przeciwko zarazkom w powietrzu nawiewanym i wewnętrznym, a także na materiałach opakowaniowych, aby zagwarantować jak najdłuższy okres trwałości dla konsumenta końcowego.
Urządzenia wytwarzające UV-C są stosowane w celu zmniejszenia ilości zarazków w powietrzu nawiewanym i powrotnym w hodowli zwierząt oraz w pomieszczeniach produkcyjnych w fazach, w których przebywają ludzie i zwierzęta. U zwierząt infekcjom można zapobiegać w ten sposób, aseptycznie podczas produkcji.
Powietrze i powierzchnie zapewniają dłuższy okres trwałości produktów. Promieniowanie UV / ozon można stosować w fazach czyszczenia i postoju (bez zwierząt i produktów). Powierzchnie i powietrze w pomieszczeniu są dezynfekowane, pleśnie i inne zarazki są trwale inaktywowane. Uzdatnianie wody procesowej może być wyposażone opcjonalnie w urządzenia do dezynfekcji lub systemy ultrafiltracji oraz UV-C. Woda wzbogacona w ozon prowadzi do trwałych rezultatów podczas mycia owoców, warzyw i innych świeżych produktów.
SPRAWDZONE BEZPIECZEŃSTWO
Skuteczność systemów i urządzeń oxytec UV / ozonowych jest regularnie potwierdzana przez badania naukowe, testy i niezależne instytuty badawcze. Badania dotyczące czyszczenia powietrza i powierzchni ozonem jako przyjazna dla środowiska alternatywa dla chloru okazała skuteczność ozonu jako metodę dezynfekcji. Badania były przeprowadzone w różnych przedsiębiorstwach spożywczych, a wyniki pokazują, że dezynkfekcja ozonem jest najskuteczniejszym spośród badanych rodzajów odkażania, nawet w trudno dostępnych miejcach. Dla przykładu liczba bakterii Listeria została zmniejszona o 99,9%.
Test skuteczności obróbki powietrza UV-C
Wydłużenie minimalnego okresu trwałości jak wykazały badania - traktowanie światłem UV-C prowadzi do znacznego ograniczenia wzrostu pleśni. Dla przykładu mrożone wypieki czasami pozostają wolne od pleśni przez ponad dwa tygodnie. Badania wyraźnie wykazują działanie bakteriobójcze. Obróbka powietrza UV-C, z powodzeniem stosowana również w przemyśle mięsnym.
Oxytec oferuje bezpieczne i niedrogie rozwiązania w walce z zarazkami, zanieczyszczeniami organicznymi i zapachami we wszystkich obszarach produkcji żywności. Stosowane są różne systemy, które są dokładnie dopasowane do danego obszaru produkcyjnego.
W obszarze powietrza wywiewanego obejmuje to systemy UV / ozonowe, płuczki i CAT - częściowo w połączeniu - w celu osiągnięcia najlepszej możliwej wydajności w stosunku do kosztów akwizycji i eksploatacji.
Systemy oczyszczania powietrza wylotowego UV / ozon typu CFA służą do czyszczenia silnie pachnącego, zawierającego tłuszcz, gorącego powietrza wywiewanego z linii do prażenia, frytkownic i systemów do wędzenia. Składniki organiczne w powietrzu utleniają się fotolitycznie. Według TA Luft Oxytec gwarantuje redukcję zapachu do 95% i całkowitą zawartość C poniżej 50 mg/m³. Systemy CEA są z powodzeniem stosowane w obszarze usuwania zużytego powietrza z osadników i zbiorników fermentacyjnych, recyklingu tuszy i biogazowni.
TECHNOLOGIA UV / OZON - STAN TECHNIKI DZISIAJ
Kiedy Oxytec został założony prawie 15 lat temu, technologia UV dla redukcji zapachów i tłuszczu była całkowicie nieznana, a pożary spowodowane przez nasmarowane okapy kuchenne nie były rzadkością. W międzyczasie Oxytec był w stanie wprowadzić technologię UV / ozon - dziś odpowiada to najnowszemu stanowi techniki. Dzięki utlenianiu poprzez fotolizę łańcuchy tłuszczowe są rozkładane, tak że w okapach wyciągowych nie gromadzą się tłuszcze i nie mogą tworzyć się zarazki. Zapachy są zmniejszone, a wymagania dotyczące ochrony przeciwpożarowej można niezawodnie spełnić.
JAK TO DZIAŁA - UTLENIENIE FOTOLITYCZNE
Ozon ma właściwość radzenia sobie z organicznymi osmogenami (Substancje zapachowe) i utlenia je. Mikroorganizmy znajdujące się w powietrzu i na powierzchniach, takie jak zarazki, bakterie i zarodniki grzybów, są również naturalnie inaktywowane, jakby przez promienie słoneczne. Produktem resztkowym po utlenieniu jest ponownie tlen, dla świeżego, czystego powietrza.
Ponieważ ozon jest gazowy, zarówno powietrze w pomieszczeniach, jak i powierzchnie są całkowicie dezynfekowane - nawet w trudno dostępnych miejscach.
TECHNOLOGIA PLAZMOWA DLA WYŻSZYCH WYMAGAŃ I EKSTRAKCJI ZAPACHÓW
Technologia plazmowa NT jest nadal specjalnym rozwiązaniem do szczególnie wysokich wymagań w zakresie kontroli zapachu. Ma tę decydującą zaletę, że jest niezależna od lokalizacji i systemu wentylacji. Kompaktowe urządzenia nadają się do montażu w kanale wentylacyjnym lub jako mocowanie okapu i dlatego zapewniają dobrą jakość powietrza w bezpośrednio strefie gotowania i w sali restauracji. 4-stopniowy system z nietermiczną technologią plazmy i węglem aktywowanym za wylotem zapewnia wysoce skuteczne czyszczenie powietrza wywiewanego. Elektrostat jako trzeci filtr wstępny znacznie uzupełnia separację wstępną i bardzo skutecznie absorbuje składniki tłuszczowe. Poza tym powietrze jest oczyszczane z bakterii, wirusów, drożdży i zarodników pleśni, a następnie uwalniane do środowiska pozbawione zapachu, tłuszczu i zarazków. Po wprowadzeniu na rynek komercyjnych urządzeń kuchennych o wydajności od 1500 do 10 000 m³ / h (CAP 1500 - 10000), Oxytec oferuje także systemy dla mniejszych i mobilnych jednostek gastronomicznych (CAP 600 - 1200).
Systemy powietrza wywiewanego są szczególnie wydajne w sektorze gastronomicznym i przemysłowym poprzez połączenie kilku uzupełniających się technologii. Dla przykład oxytec może zastosować zautomatyzowane płuczki powietrza wywiewanego z dolnym układem UV / ozonu do silnie zawierającego smołę dymnego powietrza wywiewanego lub powietrza wywiewanego z rusztów węglowych w celu zniszczenia formaldehydu, zapachów i całkowitego C. Lub także urządzenia z cyrkulującym powietrzem i powietrzem nawiewanym UV-C w celu osiągnięcia stale niskich stężeń zarazków. Nasze technologie są naukowo uzasadnione i są regularnie oceniane przez wyspecjalizowane instytuty.
POWIETRZE W POMIESZCZENIACH Z UV-C (BEZ OZONU)
Podczas traktowania powietrza w pomieszczeniu za pomocą UV-C (bez ozonu), gdy ludzie lub zwierzęta są stale obecne, promieniowanie UV-C o wartości 253,7 nm ma destrukcyjny wpływ na mikroorganizmy, takie jak bakterie, pleśń i drożdże.
Zalety:
- Poprawia trwałość, wygląd i jakość żywności
- Ogranicza przenikanie zarazków podczas produkcji
- Zapobiega rozwojowi odporności bakterii
- Zapobiega zanieczyszczeniu krzyżowemu
- Eliminuje stosowanie chemikaliów
DEZYNFEKCJA POWIERZCHNI UV / OZON
W dezynfekcji powierzchni UV / ozonem bakterie, wirusy, drożdże, grzyby i zarodniki są skutecznie niszczone na wszystkich powierzchniach przez ozonowanie powietrza w pomieszczeniu.
Zalety:
- Poprawia trwałość, wygląd i jakość żywności
- Dociera także do miejsc, do których dostęp jest bardzo trudny
- Zdezynfekowane pomieszczenia można szybko ponownie używać
- Zapobiega rozwojowi odporności bakterii
- Eliminuje stosowanie chemikaliów
PROCES OCZYSZCZANIA POWIETRZA USUWANEGO PRZEZ UV / OZON
W procesie oczyszczania powietrza UV/ozon powietrze wywiewane przepływa przez specjalne rurki wytwarzające światło UV (lampy strefowe). Ich promieniowanie przekształca tlen naturalny (O2) w tlen reaktywny (O3), który łączy się z substancjami zapachowymi zawartymi w powietrzu wywiewanym: substancjami organicznymi, tłuszczowymi i niosącymi zapach, które zostają utlenione. Pozostałości są całkowicie biodegradowalne i są usuwane wraz z przepływem powietrza wywiewanego.
- Zmniejsza zapach i całkowitą zawartość C zgodnie z TA Luft
- Posiada odporność na wilgoć do 100%
- Toleruje wahania obciążenia
- Działa jako system włączania / wyłączania i bez podgrzewania
MYJKI
Myjki powietrza wywiewanego Oxytec skutecznie niszczą rozpuszczalne w wodzie i przenoszące zapach cząsteczki w powietrzu wywiewanym. Połączenie z płuczką okazało się skuteczne zwłaszcza w przypadku powietrza wywiewanego z laboratoriów, stajni dla zwierząt i pomieszczeń dla palaczy. Usuwa rozpuszczalne składniki, takie jak amoniak, obniża temperaturę powietrza wylotowego przed utlenianiem fotolizy i wzbogaca przepływ powietrza wylotowego o wilgoć.
- Oddziela do ok. 95% cząstek sadzy lub amoniaku
- Zmniejsza zapachy o około 30%
- Zmniejsza temperaturę powietrza wywiewanego o około 50%
- Filtr wstępny grubych cząstek i substancji nieutleniających się
- Wzbogaca powietrze w wilgoć dla polepszenia działania systemu UV